Jestem magistrem farmacji stażystą. Do moich zainteresowań należą kulinaria i ich historia (nazwisko zobowiązuje…), botanika ekonomiczna, etnofarmakologia historyczna, etnobotanika, farmakognozja surowców aromatycznych (głównie przypraw) oraz fitoterapia. Badam i analizuję dawne zapiski farmaceutyczne dotyczących zapomnianych postaci leku. Uwielbiam gotować, oraz poszukiwać starych przepisów kulinarnych dotyczących zwłaszcza kuchni hinduskiej, włoskiej oraz meksykańskiej.

18 V 2019 r. byłem prelegentem podczas Nocy w Muzeum Farmacji we Wrocławiu, gdzie wygłosiłem wykład pt. Eliksiry życia w dawnym lecznictwie.

Na zaproszenie Instytutu Zielarstwa Polskiego, 16 VIII 2020 r. byłem prelegentem podczas „Letniego Uniwersytetu Zdrowia” w Katowicach, gdzie wygłosiłem wykład pt. Przetwory z owoców i ziół – receptury.

Jestem autorem 30 wystąpień na konferencjach naukowych ogólnopolskich i międzynarodowych. Opublikowałem także 6 artykułów w recenzowanych monografiach naukowych. Jestem współautorem książki Arachidoxis Magica i inne traktaty opublikowanej przez Bartłomieja Byczkiewicza z bloga manuał zielarski. Opisywałem tam receptury na konfitury i dżemy autorstwa sławnego Nostradamusa. Napisałem rozdział do książki z Serii Lek Roślinny (Wydawnictwo Arboretum). Tytuł rozdziału: Wykorzystanie surowców leczniczych z rodzaju Piper L. na ziemiach polskich od XVII do XIX w.. Biorę udział w projekcie invisibledrum jako konsultant z zakresu etnobotaniki i historii ziołolecznictwa. Jestem redaktorem w dziale zdrowie na portalu zmalowane.pl.

Byłem organizatorem i prowadzącym trzyczęściowego webinarium „Etnofarmakologia w służbie Farmacji” (18.11.2020, 08.12.2020, 22.12.2020). Wśród tematów, które poruszyłem podczas tych wydarzeń można zaliczyć:

  • Farmakopealne eliksiry życia
  • Etnofarmakologia unguentum lamiarum
  • Historia pomaderu – od formulacji farmaceutycznej do ozdoby świątecznej
  • Historia piernika jako postaci leku

Zbieram stare szkło apteczne oraz lubię fotografować rośliny.

Kontakt: drgulosus@gmail.com

Mój blog został wyróżniony w trzeciej Edycji konkursu BLOGS from the HEART 2020 w kategorii Blogi Kulinarne oraz Pasje i Praca. W obu kategoriach uzyskałem II miejsce.