Artykuły naukowe

  1. Smakosz, A. (2020). Wykorzystanie surowców leczniczych z rodzaju Piper L. na ziemiach polskich od XVII do XIX w.., W: B. Płonka-Syroka, A. Syroka (red.), Lek roślinny Tom VIII. Rola roślin w diecie, terapii i kreowaniu postaw prozdrowotnych (s.79-93). Wrocław: Arboretum
  2. Smakosz, A. (2019). Między lekiem a kosmetykiem. Właściwości farmakologiczne i receptury na pomum ambrae (pomander)., W: M. Dąsal (red.), Acta Uroboroi – w kręgu epidemii II (s.18-35). Wrocław: SKN Uroboros pobierz
  3. Smakosz, A. (2018). Ocena farmakologiczna wybranych surowców i preparatów farmaceutycznych stosowanych w leczeniu dżumy według D. Alexii pedemontani De secretis libri septem (1563 r.) w opracowaniu Marcina Siennika (1568 r.).,W: M. Dąsal (red.), Acta Uroboroi – w kręgu epidemii (s.7-26). Wrocław: SKN Uroboros pobierz
  4. Smakosz, A. (2018). Metody konserwacji żywności oraz receptury na konfitury zawarte w „Traité des Fardements et des Confitures” (Lyon, 1522) autorstwa Michela de Nostredame., W: B. Byczkiewicz (red.), Archidoxis Magica i inne traktaty (s. 119-132). Ridero pobierz
  5. Smakosz, A. (2017). Broń  biologiczna – nowe możliwości i zagrożenia. W: V. Tanaś, W. Welskop (red.), Człowiek wobec zagrożeń współczesności (s.147-160). Łódź: Wydawnictwo wyższej szkoły biznesu i nauk o zdrowiu pobierz
  6. Smakosz, A. (2018). Eliksir życia.Właściwości farmakologiczne Elixir Vitae Matthioli. ,W: M. Dąsal (red.), Acta Uroboroi – w kręgu alchemii (s.7-24). Wrocław: SKN Uroboros pobierz
  7. Smakosz, A. (2017). Porównanie właściwości roślin występujących w świecie Wiedźmina i ich odpowiedników istniejących w rzeczywistości. W: E. Lasota (red.), Częstochowskie rozważania o literaturze, historii i fantastyce (s. 108-118). Częstochowa: Częstochowskie Stowarzyszenie Miłośników Kultury, Literatury i Fantastyki Salt Lake City pobierz

Artykuły popularnonaukowe

  1. Smakosz, A. (2020). Pieprz w starożytnym Rzymie, https://www.imperiumromanum.edu.pl/artykul/pieprz-w-starozytnym-rzymie/
  2. Smakosz, A (2020). Pepper in ancient Rome, https://www.imperiumromanum.edu.pl/en/article/pepper-in-ancient-rome/
  3. Smakosz, A., Kozłowska, W. (2018). Zdrowotne właściwości surowców i przetworów otrzymywanych z sosny,  EkoNatura nr. 7 (176) s. 5-7

Publicystyka

  1. Smakosz, A. (2020). Lecznicze właściwości kakaowca (zmalowane.pl), link
  2. Smakosz, A. (2020). Cukrzyca typu 2 jako przyczyna choroby naczyniowej mózgu (zmalowane.pl), link
  3. Smakosz, A. (2020). Lecznicze właściwości pieprzu czarnego (zmalowane.pl), link
  4. Smakosz, A. (2020). Przyczyny chorób periodontologicznych (zmalowane.pl), link
  5. Smakosz, A. (2020). Fakty i mity na temat soli himalajskiej (zmalowane.pl), link
  6. Smakosz, A. (2020). Lecznicze właściwości goździków (zmalowane.pl), link
  7. Smakosz, A. (2020) Czy miłorząb japoński rzeczywiście polepsza pamięć? (zmalowane.pl), link
  8. Smakosz, A. (2020). Piernik toruński – jego historia (jakubtworzy.pl), link